Presentatietrainingen voor wetenschappers

3-in-1 workshop

Vertel, schrijf, visualiseer

Wil je ook weleens een mooiere wetenschappelijke poster maken of een aantrekkelijkere presentatie geven, maar heb je geen tijd, zin of geld voor drie lange cursussen?
Volg dan de 3-in-1-workshop van tekstexpert David Redeker en presentatiespecialist Marloes ten Kate.
Beiden zijn wetenschapsjournalist van huis uit. Ze geven jou in deze workshop een stevige basis in krachtige wetenschapscommunicatie.

1. Vertel – maak jouw elevator pitch

Na flink zweten en zwoegen is het zover: je hebt meerdere artikelen gepubliceerd en er is een poster of proefschrift onderweg. Als jij je verhaal binnen een minuut boeiend en begrijpelijk vertelt, dan ben je je eigen visitekaartje. Maar hoe hou je een elevator pitch? In dit deel van de workshop oefenen we een heldere en aanstekelijke manier van communiceren. Daardoor heb jij straks altijd je verhaal paraat.

2. Schrijf – leer vlotter schrijven

Je moet een samenvatting schrijven of een nieuwsbericht of een tekst voor een poster. Maar hoe? Tijdens de schrijftraining leer je, de naam zegt het al, vlotter schrijven. Je gaat zelf aan de slag en gebruikt daarvoor eigen teksten. Je leert hoe je met wat simpele ingrepen van een matige tekst een goede tekst kunt maken en hoe je snel tot de kern komt.

3. Visualiseer – hoe maak je een poster

Iedereen verzamelt veel informatie tijdens het onderzoek. Hoe zet je dit om in bruikbare informatie en hoe maak je het voor de lezer visueel aantrekkelijk en inzichtelijk? Deze workshop geeft je handvatten om jouw werk op een inzichtelijke en visueel aantrekkelijke manier te presenteren op een poster.

Over de trainers

David Redeker

David studeerde biotechnologie, werkte bij NWO en voor het maandblad Quest. Hij schreef duizenden persberichten, maakte tientallen artikelen en is ghostwriter van speeches, jaarverslagen en adviezen.

Marloes ten Kate

Marloes studeerde biologie en wetenschapscommunicatie en heeft jarenlange ervaring als wetenschapsjournalist en presentatrice bij radio en televisie. Daarnaast coacht ze wetenschappers bij het geven van pakkende lezingen.