Creatief Denken

workshop voor jonge onderzoekers

Als wetenschapper is het belangrijk om nauwkeurig, feitelijk en gestructureerd te werken.

Een valkuil is echter om hier zo de focus op te leggen dat er een overijverige, interne criticus ontstaat. Dat kan stress geven. Zo’n stem die steeds weer zegt dat je geen fouten mag maken en dat je altijd kritisch naar je eigen werk moet kijken. Je spreekt dan grotendeels je rationele brein aan. 

Hoe hou je de balans met jouw creatieve kant? 

Creativiteit is nodig om werkelijk innovatief bezig te zijn, om te gaan met het onverwachte en om nieuwe inzichten op te doen.
In deze workshop laten we interne criticus even voor wat het is en spreken we een speelse kant van het brein aan. De kant die staat voor inspiratie en inzichten uit onverwachte hoek. 

Na de workshop sta je meer in verbinding met je eigen creativiteit. Je weet je enthousiasme en vindingrijkheid te koppelen aan je werk. Hiermee ben je in staat om tot nieuwe ideeën te komen en vergroot je je probleemoplossend vermogen. 

Wat kun je verwachten?

We onderzoeken hoe je de interne criticus tot rust kunt manen aan de hand van brainstorm oefeningen. Deze oefeningen zijn geïnspireerd uit het improvisatietheater. Bij improvisatietheater worden acteurs uitgedaagd om met suggesties van het publiek ter plekke een verhaal op het podium neer te zetten. Daarvoor is creatief denken en snel associëren essentieel.

De oefeningen die je krijgt aangereikt zorgen dat je spelenderwijs leert om je eigen blik te verruimen. Daarnaast ervaar je dat je verrassingen niet als een probleem, maar als een kans kunt inzetten. We onderzoeken welke vastgeroeste veronderstellingen er in ons huizen, hoe we het onverwachte kunnen omarmen en tot innovatieve oplossingen komen.

Een gezellige, speelse en leerzame workshop!

Praktische details

Doelgroep: wetenschappers
Duur: 1 dagdeel 
Groepsgrootte: 6 – 15 deelnemers
Taal: Nederlands of Engels

Prijs op aanvraag

"I learned that nothing is truly impossible and that the way we think of a problem matters. Like considering: is it even a problem?"
Bianka Sieredzinska
PhD Student (AiO) at University of Groningen
"I would absolutely recommend this workshop. It was fun, I laughed and learned a lot!"
Nicolette Maaskant
Phd-student (aio) at Utrecht University
"I liked the enthusiasm of the two trainers. The introduction of each exercise was clear and there was a good mix of things."
Bram Kappé
PHD Candidate at Utrecht University

Over de trainers

Deze workshop wordt gegeven door twee trainers die hun expertise in de wetenschap combineren met vaardigheden uit het improvisatietheater. Hieruit putten ze inspiratie voor oefeningen hoe je snel en associatief kunt denken op een speelse, ongedwongen manier. Deze koppelen ze aan jouw werk als wetenschapper.

Jenny Hasenack

Jenny is scheikundige, wetenschapscommunicator en docent improvisatietheater.

Marloes ten Kate

Marloes is wetenschapsjournalist, presentatiecoach en improvisatie acteur. 

Interesse?