De kracht van emotie

Denk eens terug aan een wetenschappelijke presentatie die jou is bijgebleven. Wat herinner je nog? Waarschijnlijk denk je terug aan een moment dat een emotie bij je opriep. Die ene grafiek met een verrassend resultaat, een persoonlijke anekdote van de spreker of een inspirerend inzicht. De rest van de feiten is de vergetelheid tegemoet gegaan. Als je wilt dat jouw data, cijfers en resultaten onthouden worden, kun je deze het beste koppelen aan emotie. Storytelling is een manier om dat te doen.

Emotie geeft context

Veel wetenschappelijke presentaties zijn opgezet om zoveel mogelijk kennis over te dragen. Een nobel streven. Maar gedoemd te mislukken. Want we moeten als mens iets met die kennis doen, fysiek of denkbeeldig, wil het beklijven. En daar is vaak weinig ruimte voor in een presentatie. Als het streven is zoveel mogelijk informatie over te brengen, is het resultaat vaak een ellenlange opsomming. En opsommingen zijn saai, ze triggeren weinig emotie. Het gevolg is dat we soms al het begin zijn vergeten, terwijl de presentator nog niet eens bij het eind is. De oplossing is om minder te vertellen en daarbij de inhoud op meerdere niveaus aan te bieden: cognitief en emotioneel. Emotie geef context aan de feiten. Stel dat je iets hoort of leest zoals “het afgelopen jaar hebben we [x] aantal deeltjes van [y] gemeten in de atmosfeer”. Dan heb je geen idee hoe dat te duiden. Als de zender er een emotie aan koppelt wel. “En dat baart me zorgen” geeft een andere duiding dan “en dat is geruststellend”. Het is maar een klein ding om toe te voegen, maar een wereld van verschil voor de ontvanger. Dit kun je als spreker ook doen. Bijvoorbeeld voordat je naar een volgende slide gaat “we hadden verwacht een piek te vinden, maar tot onze verbazing was dit het resultaat…”. 

Zet storytelling in 

Een manier om te zorgen dat jouw kennis overkomt, is via storytelling. Een verhaal wordt doorgaans beter begrepen en onthouden dan feiten alleen. De reden? Bij een verhaal voelen we emotie, bij een feitenrelaas niet zoveel. Storytelling klinkt als iets ingewikkelds, maar eigenlijk is het niet meer of minder dan iets persoonlijk maken. Dat doe je door een hoofdpersoon te introduceren. Dat kan jijzelf zijn. Bijvoorbeeld door te vertellen waarom dit onderzoek voor jou belangrijk is, wat je passie is, je inspiratie, je droom voor de wereld. Het kan ook een persoon zijn die wordt geraakt door jouw onderzoek. Een patiënt waar je medicijnen voor ontwikkelt, een kind dat een veiligere, schonere wereld zal erven dankzij jouw onderzoek, een ondernemer die betere tools heeft om mee te werken. 

Wil je iets uitleggen dat abstract is, maak dan een hoofdpersoon van het belangrijkste onderdeel dat je centraal wilt stellen. Zo maakte het Hoogenraad lab van de universiteit Utrecht een video met de titel ‘A Day in the Life of a Motor Protein’. De hoofdpersoon is John, een motoreiwit in ons lichaam. We lopen een dagje mee met John om te zien hoe hij zorgt voor transport in zijn zenuwcel. Alles wat er gebeurd, zien we door de ogen van John. Hij loopt over straten, komt wegblokkades tegen en andere eiwitten die hem verhinderen. De makers hadden ook heel feitelijk kunnen opsommen wat motoreiwitten doen. Maar juist door het vanuit het gezichtspunt van John te vertellen, werd alles een stuk begrijpelijker.

Hoe vertel je jouw verhaal?

 

Als je aan de slag wilt met storytelling, is het de kunst om de juiste hoofdpersoon te kiezen. Je kan brainstormen met vragen zoals: welk probleem los ik op? Wie wordt er nu getroffen door dat probleem? Wie in de maatschappij gaat er voordeel bij hebben als ik mijn onderzoek succesvol voortzet? Je kan er ook voor kiezen jezelf als hoofdpersoon te nemen door persoonlijke anekdotes te vertellen. Bijvoorbeeld door te vertellen wat een bepalende ervaring was in je leven wat leidde tot het onderzoek dat je nu doet. Of waarom je zo begaan met dit thema. Het helpt om eerst te bedenken wat je graag wilt dat mensen onthouden en dan het juiste verhaal erbij te kiezen. Een verhaal helpt mee om te zorgen dat jouw kennis beter begrepen en onthouden wordt. 

Beter leren presenteren?

Bekijk direct het aanbod aan presentatietrainingen.
Interesse in een training in Scientific Storytelling? Klik dan hier!