Interactief Presenteren
Voorkom dat online de aandacht verslapt
Sinds corona zijn online sessies en presentaties de standaard geworden. Maar waar we in een zaal met live publiek nog wel konden aanvoelen of het publiek er nog met het hoofd bij was, is dat online een stuk lastiger.
Het publiek raakt online sneller afgeleid of zijn ondertussen ook iets anders aan het doen op hun computer of telefoon.
Hoe houd je ze erbij?
Deze workshop is voor wetenschappers die online hun onderzoek presenteren.

Afbeelding: Freepik.com
Wil je leren hoe je succesvol de aandacht vasthoudt online en optimaal je kennis overbrengt? Dan is deze workshop geschikt voor jou!
De twee problemen bij online presentaties
Er zijn twee problemen die spelen bij online presentaties. De eerste is dat de spreker spreekt en het publiek passief luistert. Deze klassieke manier van spreken, werkt niet online. De aandacht verslapt dan snel, waardoor het publiek niet alles meekrijgt wat je te vertellen hebt.
Daarnaast is de aandachtsspanne online korter. Het publiek heeft daarom al in de eerste paar minuten antwoord nodig op de vraag: is deze sessie interessant en relevant voor mij? En daarna: wat is de essentie van dit verhaal?
De oplossingen zijn gelukkig makkelijk toe te passen.
Maak je sessie interactief. Ga van monoloog naar dialoog. Betrek je publiek erbij.
Zorg daarnaast dat je direct vanaf het begin de relevantie voor je publiek benoemt. Trek de aandacht door in te spelen op de behoeftes van je online publiek. Zij doorlopen (onbewust) 5 stadia door, waar jij adequaat op kunt acteren.
Wil je jouw interdisciplinaire overleg, jouw congres of online presentatie naar een hoger plan tillen? Jouw publiek betrekken van begin tot einde? Dan is deze workshop geschikt voor jou.
Wat kun je verwachten?
In deze workshop gaan we in op 2 aspecten die centraal staan in elke effectieve bijeenkomst: presenteren en interactie opzoeken met je publiek.
Interactie
Hoe zorg je dat je verhaal geen monoloog is, maar een directe interactie met het publiek?
We kijken naar manieren om de connectie aan te gaan en een productieve dialoog tot stand te brengen. Je leert een aantal manieren om het publiek erbij te houden de hele sessie lang, van begin tot eind.
Presenteren
Je leert over de 5 stadia die jouw publiek doorloopt in de allereerste minuten. Je leert hoe je hier adequaat op anticipeert, zodat je jouw sessie direct vanaf de start relevant en interessant maakt voor je publiek.
Daarnaast leer je hoe je de kern van jouw verhaal helder formuleert. Je krijgt een simpel maar effectief stappenplan dat toepasbaar is op elke presentatie en online sessie.
Praktische details
Doelgroep: Wetenschappers die bijeenkomsten organiseren dan wel een rol spelen in de presentatie. Denk aan de hoogleraar die een interdisciplinair overleg modereert, of de PhD-student die een online presentatie geeft om onderzoeksresultaten te delen.
Duur: dagdeel (± 4 uur)
Medium: Zoom (of een ander online platform in overleg)
Deelnemers: 4 – 12 deelnemers
Over de trainers
Desiree Hoving - Ervaren Dagvoorzitter

Fotograaf: Suzan Alberts
Desiree is een ervaren dagvoorzitter en weet de fijne kneepjes van het interactief maken van elk online programma. Hoe houd je het publiek betrokken van begin tot einde? Hoe richt je jouw programma zo in dat het jouw doel optimaal dient?
Marloes ten Kate - Presentatiecoach en Presentatrice

Fotograaf: Ap van den Driessche
Marloes zet haar ervaring als wetenschapsjournalist en presentatrice bij radio en tv in bij het coachen van sprekers. Ze trainde honderden (internationale) wetenschappers bij het vertellen van hun verhaal op het podium of voor de camera.