Wat maakt onderzoek mediageniek?

Echt Impact Podcast • Season 1, Ep. 10 • dinsdag 27 juni 2023

In elk wetenschappelijk onderzoek zit een mediageniek verhaal, maar het kan soms even zoeken zijn om die te vinden. Als je ambities hebt om jouw onderzoek breder te delen dan alleen je vakgenoten, kun je overwegen een journalist te benaderen. Of via je eigen kanalen je kennis toegankelijk te delen. Maar hoe kun je jouw verhaal vinden?

Karst Oosterhuis helpt promovendi en PhD-ers om met hun proefschrift in de media te komen. Hij geeft via 3 stappen aan wat jij kan doen om een journalist te triggeren.

Stap 1: Kom erachter wat de belangrijkste en leukste dingen zijn om te vertellen. Bedenk bijvoorbeeld hoe je over jouw onderzoek vertelt op een feestje. 

Stap 2: Bekijk of jouw onderzoek aansluit bij iets in het nieuws of een maatschappelijke ontwikkeling. Journalisten noemen dit ook wel ‘het nieuwshaakje’.

Stap 3: Volg journalisten die over jouw vakgebied schrijven en durf hen gewoon te benaderen, ook al kennen zij jou nog niet. Of trek je stoute schoenen aan en overweeg om zelf een opiniestuk in te sturen naar een krant. 

Meer weten over Karst? Ga dan naar www.hora-est.com 

Beluister deze aflevering en alle overige edities van de ‘Echt Impact Podcast’ op:
Spotify
Apple Podcasts  

Downloaden van een aflevering gaat eenvoudig via deze RSS Feed (zet je muis op de audio en ga via de rechtermuisknop naar “audio opslaan als…”).

Andere podcasts: